Для групи 69т
ЗАВДАННЯ
Формування фенотипу - генетично визначений процес, який залежить від умов середовища життя. Особливості фенотипу визначають взаємодія алельних (повне та неповне домінування, проміжний характер успадкування) та неалельних (епістаз, комплементарність, полімерія) генів та їхня множинна дія.
Чи впливає на формування фенотипу людини позаядерна спадковість?
Як ви пам’ятаєте, мітохондрії мають власний спадковий матеріал - кільцеву молекулу ДНК. Оскільки сперматозоїди не передають своїх мітохондрій при заплідненні, то до зиготи мітохондрії потрапляють з цитоплазмою яйцеклітини. Отже, ознаки, закодовані в генах мітохондрій, можуть проявитись у фенотипах особин обох статей, однак успадковуються по материнській лінії. До таких ознак належать втрата зору у центральній частині зорового поля або утворення доброякісної пухлини нирок.
Як фактори навколишнього середовища впливають на формування Фенотипу людини?
Дані щодо впливу умов довкілля на організм отримують, застосовуючи близнюковий метод досліджень. Оскільки генотипи однояйцевих близнюків однакові, то розбіжності в їхніх фенотипах будуть спричинені виключно впливом факторів середовища життя. Це дає можливість з ясувати, формування яких саме ознак визначає генотип, а на які з них впливають умови середовища життя (табл. 16.1).
Відсотки збігу певних ознак однояйцевих близнюків
Ознака
|
Збіг, %
|
Група крові
|
100
|
Колір очей
|
99
|
Колір волосся
|
89
|
Розумова відсталість
|
97
|
Епілепсія
|
72
|
Туберкульоз
|
56
|
Заяча губа
|
42
|
Шизофренія
|
46
|
Бронхіальна астма
|
92
|
Цукровий діабет
|
56
|
Гіперфункція щитоподібної залози
|
47
|
Псоріаз
|
61
|
Кір
|
97
|
У деяких випадках певні алелі визначають не варіант ознаки, а схильність до її прояву (наприклад, може передаватись у спадок схильність до ожиріння або цукрового діабету). При цьому ймовірність прояву того чи іншого варіанта ознаки залежить від різних чинників: статі, способу життя (наприклад, людям, схильним до ожиріння, необхідно вести активний спосіб життя, щоб уникнути цієї вади), дієти (людям зі схильністю до цукрового діабету слід обмежувати вживання продуктів, що містять глюкозу).
Запам’ятайте: умови життя можуть як знижувати, так і підвищувати
ризик прояву у фенотипі певних вад або хвороб.
+
ВідповістиВидалити+
ВідповістиВидалити+
ВідповістиВидалитиок
ВідповістиВидалитиок
ВідповістиВидалити+++
ВідповістиВидалитиок
ВідповістиВидалитиok
ВідповістиВидалитиOk
ВідповістиВидалитиОк!
ВідповістиВидалити